Articole

Top 10 lucruri de ştiut despre… Fotbal

Despre fotbal s-a vorbit, s-a scris şi se va vorbi şi se va scrie incă mult timp de acum înainte. Este cu adevarat cel mai iubit sport şi  cel mai jucat sport din lume, dar caţi dintre noi cei care privim cu nesaţ fiecare meci al echipei preferate ştim că fotbalul s-a nascut undeva in China. Iată 10 lucruri care merită ştiute despre fotbal:

  1. Prima dovadă istorică care atestă fotbalul se află în cronicile engleze din anul 1175.  În Franţa în secolul  XIV se practica jocul La Soule, iar  în  Italia Il giuoco del calico (jocul cu piciorul).
  2. Fotbalul este jucat de peste 250 de milioane de jucători in peste 200 de ţari,  fiind astfel cel mai popular si cel mai jucat joc din lume.
  3. Strămoşul fotbalului a luat naştere acum peste 2000  de ani în îndepartata China. Jocul chinezilor se numea cuju si avea reguli foarte asemănătoare cu regulile fotbalului de astăzi,
  4. Legile Jocului adică regulile sale au fost formate în Anglia de The Football Association în 1863. În această perioadă jocul primeşte numele de soccer ca abreviaţie a cuvântului asociaţie in Oxford.
  5. Legile Jocului au apărut pentru a se putea standardize regulile jocurilor jucate în diferite şcoli din Marea Britanie.
  6. Clubul Sheffield F.C. fondat în anul 1857 este cel mai vechi club de fotbal din lume.
  7. Prima ligă de fotbal a fost creat în Anglia în 1888 de către preşedintele clubului Aston Villa, William McGregor şi conţinea 12 echipe.
  8. Golul de aur si golul de argint sunt 2 metode de departajare. Golul de aur se poate marca atunci când echipele sunt la egalitate la sfarşitul jocului şi se acordă un timp de prelungire până la primul gol. Golul de argint se poate marca la sfârşitul primei reprise de prelungiri daca una din echipe are avantaj în acel moment pe tabela de scor. Golul de aur a fost folosit la Campionatul Mondial din 2002           ( Coreea de Sud-Japonia), iar golul de argint la Campionatul European din 2004  (Portugalia).
  9. Fotbalul feminin nu a fost un sport foarte popular la început, însa in ciuda tuturor barierelor sociale şi culturale primul meci de fotbal feminine s-a jucat la Londra  în anul 1895.
  10. România face parte din ţările care admit fotbalul ca fiind regele sporturilor. Echipa naţională de fotbal îşi începe activitatea în data de 8 iunie 1922 la Belgrad în meciul România-Iugoslavia, având un scor favorabil de 2-1.

Articole similare

Close