Ziarul de Sport continua sa va prezinte “eroii” din Liga Prieteniei. Astazi a venit randul celor de la Sporting Bucuresti, prin vocea lui Matei Robert, sa va spuna povestea lor.
Ziarul de Sport: Sa incepem cu un scurt istoric al acestei echipe.
Matei Robert: Ne-am infiintat sezonul trecut, am pornit din liga secunda. Colegu meu de echipa, Savu Nicolae, a vazut pe Facebook anuntul celor de la Liga Prieteniei si eu am inceput sa contactez prietenii, am facut o selectie impreuna cu colegul meu. Am inceput din sezonul al doilea al Ligi Prieteniei, am promovat din liga secunda in chiar primul sezon. Acum nu mai avem aceeasi componenta, din cei 10-11 oameni cu care am pornit, s-a cam spart gasca, as fi vrut mai mult sa ne axam pe competitie, nu doar pe jocul de placere, iar poate si din aceasta cauza componenta echipei este alta fata de cea cu care am pornit la drum. Pot spune ca acum suntem intr-o reconstructie, am adus 3-4 jucatori noi, inclusiv un portar, pentru ca e foarte important sa ai pe cineva in spate care sa iti dea incredere. Eu nu o sa imi schimb echipa de la meci la meci, mie mi-a placut mereu sa raman cu aceeasi echipa, sa pastrez proiectul. Echipa trebuie sa mearga inainte, indiferent daca retrogradam sau nu. Ca pleaca niste jucatori sau nu, noi mergem inainte. Am orgoliul sa imi fac si eu o echipa buna in timp, dar deocamdata nu pot veni toti la meci in mod constant. Am ramas 4-5 din cei vechi.
Ziarul de Sport: Ce parere ai despre nivelul din Liga I si unde crezi ca se va plasa Sporting la final de seonz?
Matei Robert: Unele echipe cam renunta usor la competitie, pe la jumatatea competitiei renunta, daca vad ca nu sunt competitive. Obiectivul nostru este sa evitam retrogradarea. Eu am incercat sa fac echipa din jucatori care nu se cunosteau. Pot spune ca in prima liga, meciurile sunt foarte stranse, pe muchie cum se spune, mai ales intre primele sase clasate, iar in minte imi vine un meci jucat de cei de la Good Team cu BKO, cand Good Team a avut avantaj in meci pana spre final, pierzand la penultima si ultima faza a meciului. Sincer, cunosc destul de bune echipele implicate in Liga Prieteniei, cred ca Bizz Brasil e cea mai buna, dar au experimentat gresit in cele mai importante meciuri si au pierdut pe mana lor. Pierzand meciul direct cu FC Bucuresti, le va fi foarte greu sa se impuna la final, dar nu imposibil. Per total, Hooligans United, Bizz Brasil si FC Bucuresti au sanse la titlu, nici Hooligans nu e de exclus, dar sa-i vedem in meciurile tari! Cat despre noi, am avut un program foarte greu, am jucat cu favoritele in primele sase etape. Cred ca vom scapa de retrogradare, ne batem cu Fair Play si cred ca o sa prindem barajul de ramanere.
Ziarul de Sport: Esti un om care a vazut multe meciuri din Liga Prieteniei si cred ca ai fi in masura sa ne creionezi un Best 6 al acestei competitii
Matei Robert: Sa stiti ca m-am gandit la lucrul acesta si pot spune ca am un Best 6 in minte. Asadar, as incepe cu portarul de la Good Team, apararea as vedea-o din doi jucatori de la Hooligans United, Burlacu Cristian si Cimpeanu Gheorghe, la mijloc i-as vedea pe Dumitru Ovidiu (FC Bucuresti, 15 goluri) si Busuioc Marius (Bizz Brasil), iar in fata pe Albu Alexandru (Hooligans). Sigur, mai sunt si alti jucatoare de valoare. De exemplu, din Liga 2, e de vazut un baiat de la Whiteland, care nu apare nici in poze, se tine ascuns, dar care va spun eu, e senzational. Ar mai incapea intr-o insuire a celor mai buni jucatori din Liga Prieteniei si Lalu Alexandru, de la Bizz Brasil si Petre Mihai de la FC Bucuresti. Mai e in liga secunda si un atacant pe nume Mititelu Adrian, zis “Cafu”, (24 de goluri), de la Viitorul Voluntari, care e golgheter in seria sa si ar avea loc oricand la o echipa cu pretentii in prima liga!
Ziarul de Sport: Care este secretul si cum vezi viitorul fenomenului numit Liga Prieteniei?
Matei Robert: Multe echipe de cartier, ca sa zic asa, cauta un campionat care sa copieze formatul din fotbalul mare, iar din punctul acesta de vedere cred ca formatul Ligii Prieteniei este cel care cred ca atrage cel mai mult. De exemplu, daca te inscrii in campionat si in Cupa, ai din start asigurate 22 de meciuri cu 22 de echipe diferite. Ceea ce nu e putin lucru! Si daca esti o echipe medie sau slabuta, tot te poti misca cat de cat, daca ai sansa sa joci intr-un format tip campionat. Iar aici, ii privesc cu simpatie pe cei de la FC Artizanat, care, cred eu, reprezinta foarta bine spiritul Ligii Prieteniei. Baietii, chiar daca pierd pe banda rulanta, respecta competitia si joaca din pura placere si nu ii vad sa se certe dupa meci. Cat despre viitor, cred intr-adevar ca o sa se mareasca numarul de echipe, dar totul depinde si de infrastructura, va fi nevoie de mai multe terenuri, pentru ca sa se joace la foc automat. In Bucuresti, de exemplu, competitia e deja foarte aglomerata. Dar toata lumea e bine venita!
Ziarul de Sport: Conteaza si faptul ca, de pilda, pentru Liga I Bucuresti, premiile puse in joc sunt destul de consistente?
Matei Robert: Nu e un aspect de neglijat, desigur, unde sunt premii interesante apar mereu si jucatori de calitate. E un plus pentru competitivitate si autenticitatea formatului. Eu unul nu m-as supara nici cu un trofeu sau cu o medalie, am un plan de imbunatatire a echipei mele, dar pana acolo mai e cale lunga:)
Ziarul de Sport: Ce parere ai despre componenta sociala pe care initiatorul proiectului Liga Prieteniei, Laurentiu Modoran, doreste sa o implementeze odata cu dezvoltarea acestui fenomen?
Matei Robert: Cat priveste proiectul social, provocarea este una grea, dar frumoasa, si eu cred ca odata cu timpul se vor vedea roadele si aici. Am vazut echipe din toate zonele, ceva si fara sa vrei, tot reusesti, pentru ca fotbalul aduna la un loc oameni din toate zonele si mediile sociale Am cunsocut foarte multi baieti de treaba, iar partea de socializare ii va ajuta foarte mult si pe cei proveniti din medii sociale dificile.
Ziarul de Sport: Care este cea mai frumoasa amintire a ta din Liga Prieteniei, meciul care ti-a ramas cel mai mult intaprit in minte?
Matei Robert: Noi avem 30 de meciuri jucate in Liga Prieteniei, dupa calculele mele, dar cel mai mult mi-a ramas minte un meci de Cupa Ligii, cu FC Bucuresti, din sezonul trecut, cand se juca in dubla mansa. Au avut ei 6-2, am egalat la 6, dar ne-au batut la ultima faza, dupa o lovitura libera. O amintire placuta, pentru ca eram in liga secunda si ne-am batut de la egal la egal cu una dintre cele mai bune echipe din Liga!
Ziarul de Sport: Pe final, pentru ca tot vin derbiurile Real-Barca si Dinamo-Steaua, spune-mi te rog, cine e rivala voastra din Liga I si care crezi tu ca ar fi El Clasico din Liga Prieteniei?
Matei Robert: Sa stiti ca avem un derby al orgoliilor, cu FC Padurarii DT (Drumul Taberei). Si asta pentru ca ne cunoastem intre noi, suntem prieteni si, evident, ne sicanam cu fiecare ocazie cand ne intalnim, vorbind si despre perfomantele noastre din Liga Prieteniei. Am jucat impreuna si in liga secunda, in aceeasi serie. Am disputat pana acum doua meciuri directe: 4-1 in liga secunda (intr-un meci in care, ce-i drept, pentru noi a jucat si “arma secreta”, Epaminonda Nicu, fost campion in Liga I cu Unirea Urziceni) si egal, 1-1 in Liga 1. FC Bucuresti-Bizz Brasil este El Clasico al Ligii Prieteniei, dar intr-un sezon, doua maxim, o sa se formeze doua-trei dueluri de traditie. Cele doua echipe mentionate anterior sunt de la infiintarea campionatelor, deci cred ca duelul lor isi merita renumele de El Clasico:)